Geçmişte Geleceği Gören Adam: Jules Verne

05.06.2020
1.880
Mustafa Yıldız
1994 yılında Çorum'da dünyaya geldi. 2018'de Kastamonu Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Halen Üsküdar Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde eğitimini devam ettirmektedir.

Şimdi kalkıp size bilim kurgunun babası kim diye sorsam ne dersiniz? Eminim, şu cevaplar yer alırdı seçenekler sarasında: Ray Bradbury, Aldous Huxley, George Orwel, ve daha sayamayacağım birçok kişi.

Çoğunun kitaplarını da okudum kaliteli yazarlar ama benim bahsettiğim yazımın başlığında da izah ettiğim gibi 19.yy’da yani geçmişte yaşamasına rağmen geleceği tasavvur etmiş bir bakıma gelecekte ne icat edilecekse o icatları birebir öngörmüş bir yazar, mucit, kaşif daha ne kadar yakıştırma varsa hepsini hak etmiş kıymetli bir düşünür kim mi? Tabii ki Jules Verne.

İsmini veyahut eserlerini muhakkak bir yerlerde duymuşuzdur veya da görmüşüzdür.

Okudukça kendimizi farklı farklı ülkelerde farklı mekanlarda ve farklı şekillerde tasvir ettiğimiz olmuştur. Adeta çocukluğumuzu bize yeniden yaşatan bambaşka bir dünya sunan Verne’nin de katkısı olmuştur. Kim bilir ailesinin de denizci kökenli olması, ona bu ilhamın kapılarını açmıştır belki de. Ailesi hukuk okumasını istedi o ise tiyatroya ilgi duydu ve hukuk fakültesini bıraktı. Belki de bu an Verne için hayatında kırılma noktası oldu babası harcamaları için gönderdiği parayı kesti. Bu durumda o dönemlerde yazmaya başladığı öykülerini satarak paraya kazanmaya zorladı Jules Verne’yi. Jules Verne’nin ilk kitabı Balonla 5 hafta kitabını kaleme aldı. Kitapta Fransızlar ve diğer Avrupalılar için gizemli bir kıtayı yani Afrika’yı sıcak hava balonuyla seyahat edilebilecek bir yer olarak anlattı ve bu eser Verne’yi üne kavuşturdu. Sonrasında Dünyanın Merkezine Yolculuk, Aya Seyahat, 80 Günde Devri Alem, Denizler Altında 20.000 Fersah gibi birbirinden eşsiz yapıtlar sundu biz okurlara. Verne bu yapıtlarını vücuda getirmeden önce birçok yeri gidip gördü, seyahat etti, bilgi edindi yani bir yaşanmışlıktan kurguya bürüdü eserlerini. Eserlerindeki buluşlar, Avrupa Sanayisi ve teknolojisine ilham kaynağı oldu.

Uzay, hava taşıtları ve deniz altılar, üzerine yazdıklarıyla denizler, havalar ve karaların Fatih’i dense inanın abartılmış olmaz. Dünyayı ve evreni saran ütopik gibi görünen bir düşünceden çıktı işte bütün bu icatlar ve yukarıda saydığım eserlerin tamamına yakını filme çekilmiştir sanılanın aksine Jules Verne bir Çocuk edebiyatı yazarı değil modern dünya yazarıdır. Ve şöyle diyor Jules Verne: Yazmak için asla çok geç değildir…!

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

  1. Yunus emre erdemir dedi ki:

    Başarılarının devamını dilerim çok iyi bir iş çıkarmışsınz ???