Mitolojik Varlıklar
Albastı/ Al Karısı :
Bazı edebi metinlerde çirkin, saçları dağınık, güçlü kuvvetli ve uzun boylu olarak tasvir edilir. Bazı mitolojik metinlerde ise, dünyadaki en güzel kadından bin kat daha güzel olduğu anlatılır. Baş albastı, iri gözlere sahip, baştan aşağı demir giyimli ve erkektir. Albastı, Al karısı, genellikle kırmızı siyah uzun elbise giyer. En çok sevdiği şey atların yelesini örmektir. Onu yakalamak için elbisesinin yakasına bir iğne saplamak gerekir.
Loğusalara musallat olan bu kötü ruh, al karısı, albastı, albis, almis, adlarıyla da anılır. Albastı iki surette görülür: sarı albastı ve kara albastı. Sarı albastı sarışın bir kadın suretindedir. Bazen keçi ve tilki suretine de girer. Kara albastı daha ağırbaşlı, ciddi, sarı albastı hoppa ve şarlatandır.
Tepegöz:
Tepegöz, Kaf dağında yaşar. Çoban ve peri kızının evliliğinden doğmuştur.
Tepegöz su üzerinde yüzen başı gözü belirsiz bir ciğere benzetilir. O, bazen dişi bazen erkektir, tek gözlüdür. Tepegöz’ün parmağındaki yüzüğü annesi takmıştır.
Yelbegen:
Türk ve Altay mitolojisindeki devdir. İnsan biçimlidir. Üç, yedi veya 12 başı vardır. Siyah ya da sarı renklidir. Güneş ve ayın tutulması Yelbeğen’in bu gökcisimlerini yemesi olarak anlatılır.
Yalpağan Han:
Türk ve Altay mitolojisindeki ejderhaların tanrısıdır. Bütün ejderhalar onun emrindedir. Kendisi de istediği zaman yedi başlı bir ejder kılığına bürünür. “Devlerin tanrısı” olarak da bilinir.
Kara Tün:
Orta Asya anlatılarında karşımıza çıkan yeraltı dünyasının kötü ruhlarından birisidir. ‘Kara Gece’ anlamına gelir. Yiğit bir kişiyi ailesiyle ve çevresiyle birlikte yer altına çekmesiyle bilinir.
Çılan Mongus:
Yerin yedi kat altında yaşayan ve insanlara zarar veren yılan görünümlü bir varlıktır.
Erlik:
Şeytan görünümlü korkunç bir canavar suretindedir. Yaşlı ama kuvvetlidir. İnsanlara ve hayvanlara türlü felaket getirir, eziyet eder. Karşılığında insanlardan kurbanlar ister. İsteği yerine gelmediğinde etrafa hastalık yayar, insanların canlarını alıp onları yeraltına dünyasına çekerek kendine hizmetçi yapar.
Karabasan:
Karabasan kişiyi uyku esnasında basar ve ona genellikle gölge şeklinde görünür. Uyku halindeyken bastığı kişinin üzerine çöker ve onun hareket etmesini, nefes almasını engeller.
Genellikle erkek görünümlüdür ve başında bir kasket taşır. Bazen kedi şeklinde ortaya çıkabilir. Bazılarının sol avucunda üç tane delik vardır ve insanlar bu delik sayesinde nefes alarak boğulmaktan kurtulur.
Körmös:
Cinsiyeti belli değildir. Çoğunlukla yeni doğan çocuklara musallat olur. Çocuğun dünyaya geleceğini haber alan Erlik doğumu engellemesi için Körmös adlı kötü ruhu gönderir. Doğumu zorlaştıran Körmös annenin sancı çekmesine sebep olur. Doğumu engelleyemezse doğan çocuğun yanından ayrılmaz, ölene kadar ona eşlik eder ve yaptığı kötülükleri not eder.
Kara Koncolos:
Kış aylarında yakaladığı kişilere çeşitli sorular sorar, cevap veremeyeni ise tarakla öldürür.
Ağırbasan:
Şapkalıdır ve korkunç bir yüzü vardır. Kişiye gece uykuda musallat olur. Eğer kişi Ağırbasan’ın başındaki şapkayı çekerse zengin olacağı aksi takdirde ondan kurtulamayıp öleceği varsayılır.
Hortlak:
Gece karanlığında mezarından çıkıp dolaşan ölmüş birisi için söylenen bir tabirdir. Oldukça çirkin ve ürkütücü görünüme sahiptirler. Elinde değneği, sırtında tabutu veya kefeniyle dolaştığına inanılır. Korktukları için sarhoşların karşısına çıkmazlar.